Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

 

Zusters Deckers

 
 
 

110 jaar zusters Deckers

De Congregatie van de zusters Kindsheid Jesu

De Congregatie van de zusters Kindsheid Jesu ontstond uit de sociale nood die in Vlaanderen heerste tijdens en na de Industriële Revolutie van de eerste helft van de negentiende eeuw. Ze werd gesticht in het jaar 1835 in de oude Abdij van St Jan in d'Olie te Gent.  Een groot deel van de bevolking leefde in scherpe armoede. De sociale crisis van die tijd bracht mee dat veel pasgeboren kinderen te vondeling gelegd werden. De nood werd te groot en te zwaar voor de stad Gent. De bestaande liefdadigheidsinstellingen riepen om hulp.

Het ‘klein en arm begin’ van de Congregatie vond plaats in Gent op 15 oktober 1835 door P.J. Triest. Vijf jonge dochters namen hun intrek in een vochtige en vervallen vleugel van het Sint-Janshospitaal op de Kraanlei. Moeders in nood kwamen er hun kind(eren) te vondeling leggen in de ‘rolle’. Terwijl het aantal vondelingen en verlaten kinderen steeds toenam, had de jonge stichting met veel moeilijkheden te kampen.

 De opdrachten van de Congregatie breidden zich uit van de zorg voor vondelingen en zieken en verlaten kinderen naar weeskinderen en verwaarloosde jeugd, onderwijs, bejaardenzorg en verpleging.

In 1840 vestigt de Congregatie haar eerste huis in Limburg

De uitbreiding naar Congo in 1926 kwam er als antwoord op een pauselijke oproep. Het charisma van de congregatie werd hier naar de plaatselijke noden vertaald. Gedurende 75 jaar waren er 75 zusters werkzaam in verscheiden missieposten van het diocees Inongo.

Vanaf 1896 hebben 7 zusters Deckers gedurende 2 generatie, 110 jaar,  deel  uitgemaakt van deze congregatie.

 

Informatie