Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

 

Historie

 
 
 
 
 
 

De hoeve ‘Het Lemke’ is een vroeg 18de-eeuws gebouw, oorspronkelijk eenlagig, dat in de tweede helft van de 19de eeuw werd aangepast en verhoogd tot een typisch boerenburgerhuis. De voornapoleontische benaming ‘Het Lemke’ vindt zijn oorsprong in de gedateerde gevelsteen (1718) met de voorstelling van het Lam Gods boven de voordeur. De bouwstijl is typisch voor de tweede helft van de 19de eeuw: een getoogde deur en vensters, beneden in een gecementeerde omlijsting.

De hoeve is een aaneenschakeling van bouwkundige ingrepen. Naargelang de behoefte van het moment werden er stallen bijgebouwd. Het sluiten van de ‘vierkantshoeve’ gebeurde pas in 1955! Meer dan 250 jaar lang was de boerderij een bron van inkomsten voor meerdere generaties binnen de familie Deckers. Door toedoen van de schaalvergroting viel de landbouwactiviteit stil in 1990.

In 2004 werd de volledige hoeve geklasseerd als monument en drong er zich een herbestemming op. Er werd een masterplan opgemaakt om de hoeve en het achterliggende weiland te integreren binnen het bestemmingsplan GRUP Elen.