Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

 

De familie en het Lemke

 
 
 
 

De prachtige jaarsteen boven de voordeur van “het Lemke” geeft als bouwjaar 1718 aan en de bouwheer kennen we uit oude documenten.

Coen Coenen op grond, cijnsplichtig aan laathof van Olmont onder Rotem een nog ouder “  huys theenemael vervallen van den gronde (heeft) opgebouwt en in steen gestelt”

“ Deesen Coen Coenen heeft metter daet een soo schoon huys op die  plaatse getimmert als er een in den dorpe van Eelen gelegen is”

Op basis van dit juridische document blijkt dat in het jaar 1712 op deze plaats een huis en hof aanwezig was.

Anno 1712 den 25 ste april heeft Willem Nelissen desene pand voor desen geweest zijnde huis en hoff, van den Heer appelant ( Verschuyl), naar coin = positie des ceurs, gereleveert op den hoofde van Petronella Daemen

Anno 1714 den 15 de januari heeft Willem Nelissen desen pandt voor de laatbank Olmondt overgedragen aan Coen Coenen, vader der opponent, bij erfkoop.

Coen Coenen willende wederom een huys op die selve plaatse timmeren, heeft een accoordt aangegaen met den heer de Verschuyl dat geattendeert de verbeteringe als hij wilde doen de eerst openvallende ceur = compositie sauw kunnen doen mits een somme van 25 gulden.

Het begon allemaal met Coen Coenen in 1714. Via erfenis en het huwelijk van Nicolaas Deckers met Ida Lucas kwam het Lemke in de familie Deckers terecht.

Het Lemke, gebouwd in 1718, is al negen generaties binnen onze familie.

Op 15 augustus 2018 vieren we het 300 jarig bestaan van deze markante hoeve.

 

Bron

 RAH, Verheffingen van de leenzaal van Curingen, 1551

 En gaat van langsom beter, Elen een maasdorp midden vorige eeuw, 1987, R Driessen.