Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

 

Windmolen De Hoop

Windmolen "De Hoop", gelegen langs de Zandstraat in Elen, werd gebouwd in 1870. De windmolen deed voornamelijk dienst als graanmolen, maar ook als woonruimte voor de molenaarsfamilie, als paardenstal en als opslagruimte voor graan en meel. Gedurende meer dan negentig jaar voorzag hij het dorp Elen van meel en bloem.

Zoals bij de meeste water- en windmolens woog echter vanaf de jaren ’50 de concurrentie met de grote elektrische maalderijen zeer zwaar. De wieken en de molenstenen vielen definitief stil in 1968.

Vanaf dan begon de langzame aftakeling, maar de hoop op herstel leefde weer op toen de molen werd beschermd als monument in 1978. Helaas ging het verval verder.

De genadeslag voor “De Hoop” kwam er toen de molenkap zwaar beschadigd werd tijdens een storm in 1990. Sindsdien hadden regen en wind vrij spel en werden de bovenste verdiepingen (kapzolder en luizolder) onherstelbaar beschadigd door waterschade.

Vele pogingen om de molen over te kopen mislukten. Maar uiteindelijk slaagde Dirk Peusens erin de molen aan te kopen in 2001. Hij gaf de molen in erfpacht aan v.z.w. Windmolen “De Hoop” voor één symbolische Euro. Deze vereniging, opgericht door Dirk en enkele mensen van Elen en omstreken, ijvert voor de bewaring en de restauratie van de molen. Zo is er na jaren dan toch weer nieuwe hoop voor molen “De Hoop”!

Info & contact:

Windmolen  “De Hoop”
Zandstraat 76
3650 Elen (Dilsen-Stokkem)
dirk@dehoop.be
www.dehoop.be