Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

 

RivierPark Maasvallei

 
 
 
 

De Maas. Al eeuwenlang boetseert deze regenrivier het landschap in Nederlands én Belgisch Limburg. Het resultaat is een natuurlijk kunstwerk waar zeldzame planten, dieren en kruiden zich thuis voelen. Het is dan ook een heerlijk decor voor fietsers, wandelaars en natuurliefhebbers. Langs de oevers ontwikkelde zich een snoer van Maasdorpjes. Pittoreske plekken waar je volop geniet van de charmante Maassfeer.

Deze grillige regenrivier krijgt in de winter de ruimte om uit haar bedding te treden. Dit gebeurt o.a. na zware neerslag in de Ardennen. De Maas creëerde zo in de loop der jaren een warrig netwerk van rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. 630 ha van dit landschap is ingericht als natuurgebied. Dit RivierPark Maasvallei ambieert de komende jaren uit te groeien tot een uniek grensoverschrijdend ecosysteem van 2500 ha. 

Om de inwoners van de Maasvallei te beschermen tegen overstromingen, wordt er langs de Maas op grote schaal aan rivierherstel gewerkt. Daardoor krijgt de natuur alle kansen. En dat merk je. Talloze watervogels, maar ook vlinders, libellen, wilde bijen en bijzondere bloemen en kruiden vinden er een plekje. Zelfs de bever bouwt er opnieuw zijn burchten. Het RivierPark Maasvallei is een uniek grensoverschrijdend ecosysteem dat je te voet, met de fiets of met fluisterbootjes ontdekt. Je kan de Maasvallei ook verkennen vanuit je luie stoel via www.dwaalfilm.eu.

Info & contact:

Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw
Winterslagstraat 87
B - 3600 Genk
+ 32 89 65 56 65
info@rlkm.be

www.rivierparkmaasvallei.eu

Informatie